Brzina očitavanja i otvaranja sajtova je sada bitnija nego ikad. U 2016 godini je jako bitno korisnicima obezbediti trenutno očitavanje sajtova i ukoliko im vi to ne obezbedite, obezbediće im neko drugi. Tako je danas i taj trend će biti u razvoju narednih godina.

Dizajneri će uvek testirati sajt da bi bili sigurni da će svojim klijentima obezbediti brze sajtove. Šta je brz sajt? Kako to izraziti u brojkama?

Osvrnućemo se na rezultate nekih istraživanja:

 • 47% korisnika želi sajt koji će se očitati za manje od 2 sekunde.
 • Korisnici elektronskih prodavnica žele da se sajt očita za manje od dve sekunde, dok je cilj Googlea da se sajtovi učitavaju za manje od polovine sekunde.
 • 57% korisnika će napustiti mobilni sajt ukoliko se učitava duže od 3 sekunde.

Jasno je da brzo očitavanje sajtova obezbeđuje bolje korisničko iskustvo. U nastavku teksta ćemo vam dati nekoliko fantastičnih ideja za dizajniranje brzih sajtova.

 

Minimalistički dizajn

Moramo uzeti u obzir da prilikom dizajniranja sajta, vaš sajt će imati elemente koje je neophodno učitati. Veći broj elemenata za učitavanje će povećati vreme neophodno za očitavanje sajta.

Dosta toga će ovde zavisiti od vaše filozofije dizajniranja sajta. Možete sebi uštedeti dosta vremena ukoliko pametno dizajnirate sajt i ukoliko ne preterate sa brojem elemenata koji će povećati vreme za učitavanje sajta.

Jako bitan princip je minimalistički princip i minimalistički dizajnirani sajtovi će se brže očitavati i bolje raditi.

Neki elementi minimalističkog dizajna su:

 • Hamburger meni umesto standardne navigacije
 • Više belog prostora
 • Kratke web forme
 • Manje slike
 • Jedan font umesto više fontova

 

izrada--web-sajtova-brzi-sajtovi1

 

Vikipedija je idealan primer minimalističkog web dizajna

 

izrada--web-sajtova-brzi-sajtovi2

 

Na početnoj stranici Vikipedije se unosti pojam za pretragu. Na primer “Tigar””. Potrebno je manje od jedne sekunde da se dođe do stranice Tigar na Vikipedijinom sajtu. Ako bacimo pogled na rangiranje saobraćaja, možemo i da izmerimo vreme očitavanja.

 

izrada--web-sajtova-brzi-sajtovi3

 

Razumevanje značaja performansi sajta

Čak i u web dizajnu percepcija je realnost. Ovo znači da je najbitniji zadatak dizajnera da kreiraju sajt koji će biti dobar po merilima korisnika i koji će njima obezbediti dobro korisničko iskustvo.

U digitalnoj eri, kada sve više dolazi do izražaja značaj vremena, može se reći da je brzina učitavanja sajta najbitnija u samom dizajnu. Korisnici su nestrpljivi i ne žele da provode mnogo vremena na webu, već žele da sa što manje utrošenog vremena, truda i energije dobiju potrebne informacije i izvrše određenu akciju na sajtu.

 

 

Potražite pomoć od Googlea

Google želi vaš sajt da bude brži. Brži sajtovi se uklapaju u celokupnu misiju Googlea da internet bude brži. Zato je jako bitno koristiti besplatne alate koje nudi Google svim web diztajnerima.

Jedan od njih je alat Google Developers koji se zove “Make the Web Faster page”. Tu ćete naći širok asortiman alata koji će vam pomoći da ubrzate sajt.

Jedan od najboljih alata je Page Speed Insights, gde dobijate detaljan uvid u elemente koji usporavaju vaš sajt. Najvažnije je što dobijate izveštaje i preporuke o tome kako da rešite problem brzine sajta.

Kada ukucate URL vašeg sajta, dobićete listu stvari koje je neophodno popraviti koje su vezane kako za brzinu tako i za samo korisničko iskustvo.

Navešćemo primer sajta koji ima 72/100 rejting za brzinu, što je dobro, ali nije odlično. Ostavićemo skor po strani, osvrnućemo se na predloge za ubrzavanje sajta do rejtinga 100.

 

 

izrada--web-sajtova-brzi-sajtovi4

 

Kada se klikne na Desktop tab, dobije se rejting za desktop uređaje. Možemo videti da je skor 84/100 što je bolje.

 

izrada--web-sajtova-brzi-sajtovi5

 

Što više ovih Googleovih saveta uvažite, svojim klijentima ćete obezbediti brži sajt.

 

Lazy loading

Da li ste ikad čuli za lazy loading. To je šablon koji podrazumeva ubacivanje elemenata onog momenta kada su neophodni. Na primer, elementi koji su ispod će početi da se očitavaju kada korisnici skroluju do tog dela stranice. Ovo se koristi u situacijama kada je vašem sajtu potrebno dosta elemenata, ali i brzo očitavanje.

Ukoliko vaša stranica ima dosta sadržaja i zahteva od korisnika da skroluje po stranici, ovi alati će ubrzati brzinu stranice i samim tim poboljšati iskustvo korisnika.

U nastavku teksta ćemo vam navesti nekoliko plugina:

 

izrada--web-sajtova-brzi-sajtovi6

 

Stanica Appleovog iPhone-6, je stranica koja se dugo skroluje. Odlična za lazy loading. Ukoliko skrolujete stranice videćete mnogo različitih slika od kojih svaka od njih usporava sajt. Lazy loading bi mogao biti koristan za ovu stranu, s obzirom da rezultati Alexa Page Rank toola nisu baš najsjajniji.

 

izrada--web-sajtova-brzi-sajtovi7

 

Optimizujte servere

Jedan od važnijih načina da učinite svoj sajt brzim je da optimizujete servere. Na primer odziv servera je jako bitan prilikom učitavanja vašeg sajta. Parametar Server Response Time je vreme koje je potrebno vašem serveru da se odazove na upit pretraživača.

Drugim rečima, optimizacija vaših stranica, dizajna, elemenata će biti uzaludna ukoliko je veliki Response time na vašem serveru.

Jako je bitno implementirati sledeće strategije na serveru da bi ste povećali response time: 

 • Koristite više resursa za svaku stranicu, odložite očitavanje slika i koristite eksterne CSS i JavaScript fajlove.
 • Koristite CDN mrežu
 • Koristite rešenja za caching
 • Poboljšajte konfiguraciju servera

 

Brži sajtovi imaju više korisnika, čitalaca i kupaca

Dizajniranje i optimizacija sajta sa brže očitavanje može biti stresan posao u 2016 godini. Svi žele da svojim korisnicima obezbede dobro iskustvo i brzo učitavanje sadržaja. Razlika između vas i konkurencije nekad i može biti u brzini očitavanja sajta.

Ukoliko implementirate savete koje smo vam dali u ovom tekstu, povećaćete brzinu svog sajta. Time ćete dobiti zadovoljne korisnike koji će se uvek vraćati na vaš sajt. Naravno, ne zapostavljajte testiranje svog sajta i proveravajte u kontinuitetu brzinu vašeg sajta, pošto ćete na taj način moći da obezbedite korisnicima brz sajt.