Facebook dugmići su element bez koga ne možemo da zamislimo funkcionisanje ove društvene mreže u današnje vreme. Uz pomoć njih se povezujemo sa prijateljima i rodbinom, a i sajt izgleda lepše. Novi dizajn predstavlja signal da je Facebook postao svestan prostora kao i da ima tendenciju da kombinuje stari dizajn sa nečim potpuno novim.

Sudeći prema postovima koji su objavljeni na blogu kompanije, Facebook je otkrio razloge koji stoje iza odluke da redizajniraju ovo dugmence i na taj način osveže izgled.

Za početak, najbitnija promena dizajna utiče na dugme koje se možda i najviše koristi – Like dugme. Lajkovanje je postalo nezaobilazan deo Facebookovog korisničkog iskustva, tako da je nemoguće zamisliti sajt bez njega. Ovo je razlog zašto su možda najbitnije promene sprovedene na njemu.

Kompanija je sprovela nekoliko kvalitativnih i kvantitativnih istraživanja da bi došla do zaključka da li je njihova polazna pretpostavka bila tačna. Oni su verovali da će više korisnika razumeti jasnoću palca na Like dugmetu, za razliku od starog dizajna gde je kompanijino malo F deo dugmeta.

Dodatno, novo Like dugme, koje predstavlja spoj dve, različite ikonice. Stari dizajn je odvojio aktuelno like dugme od broja lajkova koji su registrovani, pored dugmeta. Novi dizajn je spojio ova dva elementa, kombinujući ikonicu, reč Like i broj lajkova, unutar jednog, većeg, pravougaonog dugmeta.

Pored Like dugmeta, Share, Save i Follow dugmići su dobili novo ruho takođe, ali su bazirarni na novom čistijem principu dizajna.

Ceo paket ovih dugmića je modernizovan. To znači da svako dugme dobija ikonicu, koja može bolje predstaviti Facebook kao brend, dok istovremeno nudi odlično iskustvo korisnicima na mreži.

Ova posvećenost većem angažovanju korisnika, podrazumeva sledeća svojstva:

  • Doslednu boju
  • Flat oblik dugmeta
  • Sofisticiran vizuelni stil, koji integriše lajk i brojač share-ova unutar dugmeta.

Nikada ne zanemarivati vidljivost na mobilnim uređajima. Facebook razmišlja o upotrebljivosti na mobilnim telefonima i to je bilo ključno prilikom redizajna. Više od 30% klikova na like dolazi sa mobilnog uređaja, tako da je nova ikonica mobile friendly.

Originalna verzija like dugmeta je sada zastarela, jer je dizajnirana u vreme kada se mobilni uređaji nisu koristili sa surfovanje po internetu. Sada je Facebook napravio više različitih veličina dugmića, što daje dodatnu slobodu, developerima i dizajnerima da mogu da odlučuju koje će veličine koristiti na mobilnom sajtu, a koje na desktop sajtu.

Interesantno je to da novi dizajn dugmića je implementiran i na Facebook Instant Articles-a u narednih nekoliko nedelja. Polgedajte nove dugmiće na dnu stranica. Videćete prebrojane share-ove, likeove i praćenja.

Facebook neće izbaciti sve ove dugmiće odjednom. Veća je vervatnoća da će se ove promene negde videti, negde ne i da će polako biti dodavane na sajtovima u narednom periodu.