+ 381 64 17 39 157 office@cyclopdesign.com

Da li je vaš sajt dizajniran da bude „mobile friendly“? Nadamo se da jeste, jer je od 21. aprila ove godine Google počeo da primenjuje taj kriterijum u rangiranju sajtova. U njihovom saopštenju je rečeno da će primena ovog načina rangiranja imati značajan uticaj na rezultate pretraživanja. Dodatno su citirali Zineda Ait Bahajjia, iz tima Webmaster Trends, prema čijim rečima će novi algoritam imati veći uticaj na rezultate pretrage nego što je to bio slučaj sa prethodna dva apdejta, veoma moćna iako nazvana po slatkim životinjicama kao što su Panda i Penguin.

U suštini, ako pretražujete sajt sa svog telefona ili tableta i prinuđeni ste da idete na zoom ili da horizontalno skrolujete, onda se ne nalazite u mobile friendly okruženju. Od kraja aprila takav sajt će imati značajan pad u search-ranking-u, traffic-u i konverzijama.

 

Na primer…

Bejzbol sezona je u toku, a potrošač želi da nabavi nešto od nove opreme. Njegova pretraga za rukavicama za bejzbol izvršena putem mobilnog je pre uvođenja ovih promena pokazivala da su DicksSportingGoods.com, Amazon.com, HomerunMonkey.com i Eastbay.com na vrhu liste organic rezultata.

Nakon 21. aprila to više nije tako. Homerun Monkey.com je promenu dočekao kao sajt koji nije na mobile friendly listi, i verovatno se neće naći na prvoj stranici mobilnih pretraga dok se na prilagodi novim zahtevima.

 

Zašto bre tako Google-u?

Brojke ne lažu. Konzervativne procene pokazuju da je 30% organic traffic-a poreklom sa mobilnih uređaja, dok u nekim oblastima ova cifra dostiže i celih 60%. Nijedna od ovih brojki nije konačna, u smislu težnje ka daljem rastu.

Promena algoritamske formule će imati ogroman uticaj na to gde i kako potrošači troše svoj novac. Setite se koliko ste puta iskoristili svoj telefon na brzaka da biste se lakše odlučili šta i gde da kupite. Konstantno se oslanjamo na svoje smartfone da bismo pronašli i uporedili proizvode, ili da bismo jednostavno izabrali najbliži restoran.

Razumljivo, Google formula balansira sa nizom faktora da bi odredila prioritet sajta, ali postoje i glasovi zabrinutosti u pogledu potiskivanja relevantnog informativnog sadržaja od strane sajtova kojima je jednostavno lakše pristupiti. Kako bilo da bilo, činjenica je da ma koliko sjajan sadržaj sajta bio on se verovatno neće naći na prvoj stranici mobilnih pretraga ako je naporan za čitanje na iPhone-u.

Dobra vest je da će Google procenjivati sajtove po principu „stranica po stranica“, što znači da će optimizacija za mobilnu pretragu biti proveravana za svaku stranicu ponaosob. Ovo je obećavajuće za sajtove koji nisu u potpunosti mobile friendly (npr. E-commerce stranica jeste responsivna, ali portal za klijente nije).

Loša vest je da je, ukoliko niste „mobile friendly“ prema Google merilima, vaš sajt već lošije rangiran u odnosu na stanje pre promena.

mobile responsive dizajn

Share this:

Pin It on Pinterest

Share This