+ 381 64 17 39 157 office@cyclopdesign.com

Box slajderi, RWD paterni, fullscreen fotografije…

Web dizajn, kao i bilo koja druga umetnička forma, u mnogome zavisi od duha vremena koji zaposeda industrijske eksperte date ere. Drugim rečima trendovi, tehnike, stilovi i rečenični sklopovi koji okružuju web dizajn su svi zajedno proizvod uticaja industrije. Tako počinjemo da uviđamo zajedničke obavezne elemente, sajtove koji podražavaju jedni druge, kao i jačanje mentaliteta kvazi-stada.

Često popularni trendovi ostanu u upotrebi duže nego što su dobrodošli. U svetlu činjenica, 2014. godina je bila sporija u smislu inovacija, relativno govoreći 디텍터. Stoga smo videli porast napuštenih web dizajn trendova, uz kretanje prema uniformnosti i opadajući stepen različitosti.

preterani-trendovi

Ovo ne znači da su baš svi web sajtovi pravljeni istom modlom. Premda postoje određeni trendovi koji su se ustajali više od starog pakovanja keksića bez konzervansa. Imitacije možda jesu najiskreniji vid laskanja, ali su i kumovi stagnacije, arhineprijatelji napretka. Da budemo otvoreni, ista stvar iznova viđena bezbroj puta veoma brzo gubi na svežini.

1. Razmišljanje unutar kutije: slajderi

slider

Pre pet godina slajderi su još uvek predstavljali novost, gigantski boksovi različitog sadržaja skrolovani su stranicama širom weba 거울 어플 다운로드. Mnogo toga je stajalo na putu radosti, u smislu samopodarenih uzvratnih tapšanja. I to zasluženo.

Box slajderi su velike štediše prostora, u stanju su da prikažu mnogostruke sadržaje odjednom, bez traćenja vrednih teritorija na tržištu web nekretnina. Problem je što su svi uskočili u taj vagon, kao da je u pitanju poslednji voz iz Dodž-sitija pre početka pucnjave.

Danas je svežina nestala, sjaj je izbledeo, glamur se izlizao. Ogromni box slajderi su sada toliko uobičajeni da brzo svrstavaju sajt u očigledne sledbenike trenda, što je daleko od pozicije onih koji utiču na stvari 미스터션샤인 22회. Sudbina je zbilja nestalna ljubavnica, a sudbina svih trendova je da jednom izgube stil. Takvo je i breme box slajdera.

2. Full Screen fotografija

Sjajno, blistavo i preko celog ekrana. Nemoguće je poreći vizuelni efekat full screen fotografije na web sajtove. Usled toga dizajneri širom sveta dobijali su sugestije da primene ovo rešenje, i to je neporecivo. I opet smo se suočili sa problemom sveprisutnosti.
Osmotrite ovo:

fotografija1
http://www.aspectphotography.net/

fotografija2
http://bit.ly/1Dj7aQA

fotografija3
http://mag.landjaeger.at/
Pokazivanje celog lica je tako passé, zar ne 명세서 다운로드?
Možda ste pomislili da cepidlačimo, da ne postoji ništa loše u tome ako nekoliko sajtova ima sličnu teksturu, pojavu, tematiku i veličinu.
Niste pogrešii.
Ovo su prelepe starnice, mogli bismo ih nazvati očaravajućim. Ali samo dok stoje pojedinačno. Na okupu postaju sveprisutne. I eto nam te reči još jednom. Kružimo oko istog izvora iznova i iznova, i u nadi da ćemo upecati lepotu izvlačimo samo staru čizmu već viđenih stvari, okačenu na drugom kraju štapa sa udicom 삼성 기어 매니저.
Još jednom, svaki od ovih sajtova pojedinačno je divan. Fantastično su dizajnirani, briljantno izvedeni, možda su i malo prerađeni. Bili su u intenzivnoj upotrebi, rezultat su vidljivi tragovi izgaranja.

3. Dosadna tipografija

Postoji razlog zbog koga su coding redovi uvek ispisani u Courier New fontu. Web developer-i žele da budu toliko dosadni da vam ne padne na pamet čitanje uvrnutih stvari koje su zapravo napisane u vašem HTML-u. (whacky stuff they’re actually writing in your HTML.)

Nastavite da koristite Courier za isporuku digitalnih paketa ispisanih na poleđini vaše web stranice Download ibm spss statistics. Dosadna tipografija nije problem koji se javlja među vodećim dizajnerima, ali je ipak dovoljno česta da bismo je zanemarili. Prouzrokovala je toliki zazor među korisnicima da se iz toga izlegao njen antitrend. Više o tome imate ovde: defining trend of the year.

 

4. Loš parallax scrolling

parallax

http://muffi.pl/en/ 

Ovo je možda iznenađenje s obzirom na popularnost trenda openssh windows 다운로드. Iako ne bi trebalo da bude tako mnogi sajtovi sa parallax scrollingom nisu urađeni valjano. Na većini je efekat zalepljen kao dodatno zvonce-zviždaljka-pogo palica, čiji zadatak je da vas šokira i zadivi. Pravilno izvedeno to je ono što ova tehnika i radi: zadivljuje i obuhvata. Pogrešno primenjena uglavnom zbunjuje.

To je pomalo kao dodavanje soli u tanjir pre nego što ste probali supu. Blago ste nepristojni prema kuvarici. Vređanje inteligencije i ukusa posetilaca vašeg sajta, nuđenjem veće količine stvari od one koja im je potrebna i koju žele, neće dovesti do toga da oni to i progutaju kao dobri mali prasići Subnotica free.

Loša forma, loša forma svuda naokolo.

 

5. Univerzalna kompatibilnost, pa šta košta da košta

Kada bi vam neko uplatio po banku svaki put kada se pomene responsivnost na svim uređajima i pretraživačima, bili biste veoma dobro stojeći u finansijskom smislu. RWD jeste bitna stvar. Velika stvar je i kada ste sigurni da će se vaša stranica otvarati bez obzira ko je gleda, gde je gleda i na čemu to radi. Ali svakako da to nije najbitnije.

Štaviše, cross kompatibilnost na starijim pretraživačima nije uvek neophodna, u zavisnosti od toga ko je prosečni posetilac vašeg sajta. Ukoliko pišete blog o web dizajnu vaši čitaoci verovatno znaju dovoljno o internetu, a verovatno i ne koriste IE7 이클립스 톰캣 플러그인.

Ovo je jedan od onih trendova koji imaju smisla sa stanovništa sveprisutnosti. Nakon svega, ove godine smo došli do tačke u kojoj je mobilni pristup mreži pretekao onaj sa desktopova, po prvi put u istoriji. Uz postojanje alata kao što su mobile redirects, dynamic serving, i nebrojene aplikacije, pomalo je čudno što se dizajneri toliko nervozno upinju da sva jaja ubace u RWD korpu.

 

6. Stock fotografije

Kako da ne budete zaljubljeni u fotografije sa stock-a? Preizražajni modeli bez posla, nedvosmisleno trasiraju svoj put ka besmrtnosti na internetu download xci. Ako želite da govorite o web trendovima koji opstaju uprkos prezasićenosti, bolji primer nećete naći. Stotine, ako ne i hiljade, sajtova koriste iste stock fotografije, da bi ilustrovali iste ideje, iznova i iznova.

fotografije-sa-stock

Ura za raznolikost. Hajde da vidimo kolio puta Gooogle može da pronađe ovu sliku na webu. Sačekajte samo malo.

Gotovo? Pretraga je završena sa samo 817 identičnih rezultata. Nemojte da počinjete o vizuelnim podudarnostima. Poenta je da postoji dovoljno prostora za custom fotografiju, odgovarajuću ilustraciju, tematske vektore, bilo šta što nije ista umorna stock fotografija.

 

7. Loading screens

load-screen

http://food.barba.ru/ 

Ne igramo igrice na PlayStation 1, niti su ovo kasne devedesete, pa je teško naći opravdanje za sporo loadovanje sadržaja na ekranu. U vremenima i dobu, kada Google ne preporučuje vreme loadovanja duže od 4 sekunde, šta je to u ime svega svetog što je cilj konstruisanja sajta za čije otvaranje treba čekati duže od 15 sekundi, i to pre nego što počnete da se nekontrolisano trzate u svojoj ergonomskoj stolici.

Šalimo se, ionako niko ne čeka duže od 10 sekundi, a ergonomske stolice su luksuz nedostupan većini. Lepe animacije i pametne grafike su interesantna stvar, ali niko ne dolazi na sajt samo zbog njih. Sadržaj je ono što nas zanima, i ako ga ne dobijemo brzo, otići ćemo na neko drugo mesto. To ne znači da je dizajn sajta jadan (verovatno je i predizajniran), već pre ukazuje na to da pripadamo generacijama rođenim sa nedostatkom mogućnosti držanja pažnje.

Nažalost, mnogi dizajnerski ćoškovi na webu koje posećujemo mogu postati previše obuzeti svojim CSS-om, što ih čini teškim i sporim za loading. To opet uz iritantno čekanje nagoveštava da će sadržaj sajta biti zahtevan prema pažnji posetioca u smislu strpljenja, koje on verovatno nema.

Ne moramo svrstati ovaj problem u kategoriju sveprisutnosti, koju smo već veoma široko definisali, ali u ovom slučaju je definitivno da je čak i malo ipak previše.

Share this:

Pin It on Pinterest

Share This