Mnogima Adobe Fotošop predstavlja najosnovnije sredstvo za rad. Kao deo Adobe softverskog paketa, Fotošop je alat sa kojim bi svaki web dizajner morao bar da bude upoznat na najosnovnijem nivou.

Bez obzira da li kreirate grafiku i logotipe za sajt ili crtate layoute sajta, Fotošop je moćan software koji vam može uštedeti mnogo vremena.

Najvažnije svojstvo Photoshopa su takozvane akcije, po kojima on nije primarno poznat. Fotošop akcije vam dozvoljavaju da usnimite sekvencu zadataka, na vaš zahtev. Uz pomoć Fotošop akcija, možete automatizovati procese koji se ponavljaju. U nastavku teksta ćemo vam pokazati 10 korisnih akcija u Fotošopu i detaljnije provesti kroz njih.

 

Šta su Fotošop akcije?

 

 

 

photoshop-actions2

 

 

Fotošop akcije su najbolje opisane kao niz koraka i akcija, urađenih u Fotošopu, koje su snimljene i sačuvane kao takozvani action file.

Ovi koraci uključuju nove dokumente određenih dimenzija, menjanje veličine slika, crtanje oblika, implementacija filtera, crtanje wireframe-ova i čuvanje fajla u unapred definisan folder na računaru.

 

 

 

photoshop-actions3

 

 

Kada je akcija snimljena, može biti pokrenuta bilo kada. Fotošop akcije mogu sardžati više ili manje koraka i cilj im je da uštede vreme i trud. Takođe mogu biti dobar način za uštedu memorije raznih sekvenci kao što su optimizacija slike, primena određenih efekata ili kreiranje layouta.

Ovi fajlovi mogu biti sačuvani u okviru samog softvera i pogodni su za deljenje između korisnika. Sve ove akcije se mogu naknadno pozivati uz pomoć klika na dugme. Akcije takođe mogu biti dobar način da se nauče malo naprednije funkcije Fotošopa. Kao što možete videti neke navedene korake tokom kreiranja akcije, tako isto možete naučiti šta je neophodno u kreiranju određenog efekta.

Svi korisnici Fotošopa mogu sami napraviti koje god akcije žele. Ovo znači da postoji mnogo korisnih akcija koje se mogu preuzeti i besplatno, a i mogu se platiti. Sada kada ste svesni pogodnosti koje daju akcije u Fotošopu, daćemo vam par saveta kako da ih koristite.

 

Kako kreirati Fotošop akcije?

Ukolko koristite Fotošop u svakodnevnoj upotrebi, verovatno koristite funkcije koje ponavljate prilikom svog korišćenja. Umesto ponavljanja, možete kreirati akciju uz pomoć koje možete izvršavati te funkcije uz pomoć jednog klika.

Kako snimiti akciju?

Idite na Window > Actions, dobićete prozor kao na slici ispod.

 

photoshop-actions4

 

 

 

Kliknite na “create new action” ikonicu i dobićete nov dijalog.

 

 

photoshop-actions5

 

 

 

Možete imenovati vašu akciju kako god želite ili možete je dodati već postojećem setu akcija. Kada ste spremni kliknite na “record” i počnite da odrađujete korake koje želite da automatizujete. Kada kompletirate sve ove korake, kliknite na dugme “stop”.

 

 

photoshop-actions6

 

 

Sada imate novu akciju. Koje god korake da ste snimili, bez obzira da li je to menjanje veličine slika, filtriranje, dodavanje efekata ili bilo šta drugo, sada to možete primeniti selektovanjem akcije i klikom na “play” dugmence.

 

Kako koristiti Fotošop akcije?

Kao što smo pomenuli Fotošop akcije su dostupne kao zasebni fajlovi koji su snimljeni na disku.

 

 

 

photoshop-actions7

 

 

Ukoliko preuzimate fajlove sa interneta, oni će biti sačuvani kao zip fajl, koji će moći da se raspakuje. Nakon raspakivanja fajla, može se dodati na sledeće načine:

  • Klik na fajl i dodajte u Fotošop
  • Kopirajte fajl u folder “Photoshop Actions”
  • Prevucite u Actions panel.

 

 

photoshop-actions8

 

 

Fotošop sadrži nekoliko akcija koje pomažu da počnete sa korišćenjem akcija koje ste dodali u Fotošop. Nalaze se u Actions panelu. Ovom panelu možete pristupiti kroz Windows meni u Fotošopu i nakon toga selektovanjem Actions sa liste.

 

 

 

photoshop-actions9

 

 

Kada želite da ponovite akciju koju ste usnimili, lako je da odaberete. Takođe možete videti i menjati bilo koji korak u akciji. Postoji i opcija modifikacije akcije, shodno vašim potrebama.

Ukoliko želite da kreirate svoje akcije kliknite na Record dugme u prozoru Actions i sprovedite korake.

 

10 korisnih akcija za web dizajnere.

Sada kada znamo šta su Fotošop akcije, pokazaćemo vam 10 akcija, koje su pogodne za web dizajnere, sa ciljem uštede vremena i truda.

 

1)1170 Grid System PS Action

 

 

 

photoshop-actions10

 

 

 

Ova besplatna akcija, kreirana od strane Pixel Industry kreira dokument širok 1200px sa grid sistemom od 12 kolona, koji pomaže prilikom crtanja skica web sajtova.

 

2)Bootstrap Grid System Photoshop Action – 1170px

 

 

 

photoshop-actions11

 

 

 

Još jedna besplatna akcija koja brzo kreira grid layout za dizajn web stranica. Ovaj put, širina dokumenta je 1600px i pogodan je za kreiranje reponzivnih web stranica koje koriste Bootstrap.

 

 

3)Lorem Ipsum Photoshop Actions

 

 

 

photoshop-actions12

 

 

Ova besplatna akcija dozvoljava lako ubacivanje nekog proizvoljnog teksta u sam Fotošop dokument. Ukoliko želite da dodate tekst na headeru, footeru ili stranici, ovde imate mnogo opcija.

 

4) Long Shadow Generator Photoshop Action

 

 

 

photoshop-actions13

 

 

 

Želite da dodate senke – koje su popularne u trendovima dizajna? Ova besplatna Fotošop akcija će vam uštedeti mnogo vremena. U ovom pakovanju postoje senke od 45 – 120 stepeni i možete uštedeti dosta vremena.

 

 

5) Isometric 3D Perspective Mockup Photoshop Action

 

 

 

photoshop-actions14

 

 

 

Ukoliko želite na lak način da dodate popularne 3D izometričke perspektive svojim slikama, kao što su screenshot-ovi proizvoda, onda je ovo akcija za vas.

Kada pokrenete ovu akciju, dobićete tipove dubina koje možete da odaberete, kao i dva ugla. Ovo vam daje mogućnost selekcije kako želite da makete izgledaju i budu transformisane.

 

6) Retinize It

 

 

photoshop-actions15

 

 

Ova efektna akcija će vaš dizajn pripremiti za retina ekrane. Zavisno od paketa akcija, možete optimizovati slike sa 100%, 200% i 300% originalne veličine.

 

7) Vintage Retro Text Collection 7

 

 

photoshop-actions16

 

 

Ukoliko vam je potreban dizajn logotipa na vašem projektu, uz pomoć ovog seta tekstualnih šablona ćete dobiti inspiraciju. Svaka akcija će transformisati tekst na način koji bi zahteva dizajnersku umešnost. Cena je 5$.

 

8) Desktop Screen Display Action

 

 

photoshop-actions17

 

 

Desktop Screen Display Action akcija, daje mogućnost slikanja ekrana i prikazivanja screenshotova. Kada vam je potreban screenshot vašeg sajta, za stranicu na kojoj prezentujete portfolio, ova akcija će predstaviti vaše slike na najbolji mogući način. Ova akcija košta 5$ i sadrži 5 različitih setova akcija.

 

 

9) 188 Actions Ultimate Bundle

 

 

photoshop-actions18

 

 

Ovo pakovanje nije besplatno, ali sadrži impresivnih 188 stavki koji će vam dozvoliti da kreirate širok spektar efekata i grafiku za logotipe i ostali sadržaj na sajtu.

Ove akcije sadrže dosta različitih stilova i trendova kao što su filteri, retro akcije, HDR šabloni i ostali fotografski efekti. Takože možete naći kolekciju Facebook Cover-a. Cena je 34$.

 

10) Photoshop Browser UI Action

 

 

photoshop-actions19

 

 

Ova akcija dodaje minimalan korisnički interfejs pretraživača u vaš dizajn i to je čini idealnim izborom za stilizovanje screenshotova.

 

Gde naći još akcija?

 

 

photoshop-actions20

 

 

Što više tražite Fotošop akcije, više ćete naći. Većina njih ima za cilj da fotografijama da lepči i profesionalniji izgled, postoji još nekoliko akcija za web dizajnere.

Evo nekolko lokacija, gde možete naći korisne akcije:

  • Adobe – Postoji biblioteka akcija za Fotošop
  • Brusheezy sadrži dobru selekciju modifikovanih akcija
  • Creative Market – Prodaje širok spektar akcija za sve tipove projekata
  • Graphic River – Ima 6000 različitih akcija sa minimalnom cenom od 2$
  • Shutter Pulse – Nudi mnogo akcija za fotografe

 

Zaključak

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da razumete značaj Fotošop akcija i da vam je prezentovao neke nove alate koje ćete koristiti prilikom web dizajna. Kreiranje akcija ili preuzimanje njih sa interneta je najbolji način da uštedite dosta vremena i ubrzate dizajniranje web sajta tako što ćete automatizovati dosadne naredbe koje se često ponavljaju tokom rada.